Стомашно-чревен тракт и Микробиом

Какво представлява микробиома?

Стомашно-чревният тракт е дом за огромен брой полезни бактерии, известни като чревна микрофлора. Но освен бактерии, в нашия организъм съществува цяла съвкупност от микроорганизми като например вируси, гъбички и други микроскопични живи същества т.нар. Човешка Микробиота. Събиране на пълна информация за техния генетичен материал е човешкият Микробиом.

Трилиони от тези микроби съществуват главно във вътрешността на червата и върху кожата. Въпреки че много различни видове микроби живеят вътре в нас, бактериите са най-изследваните. Всъщност в нашето тяло има повече бактериални клетки, отколкото човешки клетки. В тялото ни има приблизително 40 трилиона бактериални клетки и само 30 трилиона човешки клетки. Това означава, че сме повече бактерии, отколкото хора. Нещо повече – в микробиома на червата на човека има до 1000 вида бактерии и всяка от тях играе различна роля в тялото ви. Повечето от тях са изключително важни за вашето здраве, докато други могат да причинят заболяване.

Като цяло тези микроби могат да тежат до 2–5 килограма, което е приблизително теглото на мозъка. Заедно те функционират като допълнителен орган в тялото и играят огромна роля за нашето здраве.

Как микробиомът влияе на тялото ни?

Хората са се развили да живеят с микроби в продължение на милиони години. През това време микробите са се научили да играят много важни роли в човешкото тяло. Всъщност без микробиома на червата то би оцеляло много трудно.

Микробиомът на червата започва да влияе на тялото в момента на раждане. Първо се излагаме на микроби, когато преминаваме през родилния канал на майка си. Новите изследвания обаче предполагат, че бебетата могат да влязат в контакт с някои микроби, докато са вътре в утробата. С годините микробиома на червата започва да се разнообразява. Здравето ни зависи пряко от степента на разнообразие от микробиоми в тялото.

Храната, която ядем, влияе на разнообразието на чревните бактерии. Тъй като нашият микробиом расте, той влияе на тялото ни по много начини, включително:

 • Разграждане на кърмата: Някои от бактериите, които първо започват да растат в червата на бебето, се наричат ​​бифидобактерии. Те усвояват здравословните захари в майчиното мляко, които са важни за растежа.
 • Разграждане на фибри: Някои бактерии усвояват фибри, произвеждайки късоверижни мастни киселини, които са важни за здравето на червата. Фибрите могат да помогнат за предотвратяване на наднормено тегло, диабет, сърдечни заболявания и риск от рак.
 • Подпомагане на работата на имунната система: Микробиома на червата също контролира как работи имунната система. Чрез комуникация с имунните клетки, микробиома на червата може да контролира как тялото ни реагира на инфекция
 • Подпомагане на здравето на мозъка: Новите изследвания предполагат, че микробиома на червата може да повлияе и на централната нервна система, която контролира мозъчната функция. Учените намират мрежа от неврони по чревната лигавица, която е толкова обширна, че някои учени са я нарекли „нашият втори мозък“. Това означава, че тази мрежа от невротрансмитери има много по-важна роля от самото храносмилане. Малкият мозък в нашите черва заедно с големия в черепите ни, отчасти определя психическото ни състояние и играе ключова роля при определени заболявания в цялото тяло.

Следователно микробиомът на червата влияе на тялото от раждането и през целия живот, като контролира храносмилането на храната, имунната система, централната нервна система и други телесни процеси.

Какво може да навреди на чревните бактерии?

 • Антибиотици – използването им безразборно унищожава всички бактерии в организма като начин за елиминиране на определено заболяване.
 • Вода за уста, антибактериални сапуни и гелове – алкохолът в тях, убива микробите. 
 • Фармацевтични лекарства като аспирин, антиациди, болкоуспокояващи и лаксативи могат да насърчат стомашно и чревно кървене, както и да повишат пропускливостта на целия стомашно-чревен тракт.
 • Пиенето на хлорирана вода може да направи почти невъзможно поддържането на идеална бактериална флора в стомашно-чревния тракт, тъй като хлорът убива всички бактерии, независимо дали са добри или лоши.
 • Месни продукти, съдържащи антибиотици и хормони на растежа – 80% от антибиотиците, продавани в САЩ, се използват за животновъдство, така че дори и да не приемате антибиотици, вие ги приемате с месото и млечните продукти. Освен това, стерилизирани храни като пастьоризирано мляко. Пастьоризацията убива всички полезни бактерии, които наричаме пробиотици, както и уврежда витамините, минералите и протеините, водещи до здравословни проблеми.
 • Алкохол и тютюнопушене
 • Токсини в околната среда, козметика, ваксини и препарати за почистване на дома

Тези взаимоотношения са крехки и балансът лесно може да бъде нарушен. Промени в средата, свързани с непълноценно хранене, снижен имунитет, стрес, заболяване, довеждат до количествени и качествени изменения в микробиота. Тези изменения се обвързват с някои от най-разпространените хронични и автоимунни заболявания днес. Повече от всякога е нужно преосмисляне на ролята на микроорганизмите в човешкия живот.

Как да подобрим здравето на нашия микробиом?

 • Приемайте пробиотици и яжте ферментирали храни
 • Яжте пребиотични фибри
 • Яжте по-малко захар и подсладители
 • Намалете стреса. 
 • Избягвайте приема на антибиотици
 • Упражнявайте се редовно
 • Наспете се
 • Пийте билков чай
 • Яжте сурова вегетарианска храна
Корпорация „Сибирско здраве“

Корпорацията “Сибирско здраве -Siberian wellness” предлага редица оригинални продукти, които помагат за възстановяване и поддържане на здрава чревна флора:

Елбифид – комплекс от микрокапсуловани лакто и бифидобактерии – Essential Probiotics – Пробиотичният комплекс има максимално пълен и приближен до естествената флора състав на лакто- и бифидобактериите за нормализация на баланса на чревната микрофлора и храносмилането. Защитата на бактериите от агресивният стомашен сок се осигурява за сметка на уникалната обвивка, устойчива на органични киселини. Тези целулозни капсули, направени по технологията DR-caps, позволяват да се доставят бактериите в червата напълно съхранени.

Тройна програма за детоксикация на клетъчно ниво “Извори на чистота” – Екстрактите от сена, алое, резене, живовляк и корен от репей, повишават почистващата активност на чревния тракт, а също способстват за нормализиране на чревната микрофлора, която активно участва в извеждането на токсините и на чревните шлаки.

Трихелм – трифазна антипаразитна програма

Трифазна антипаразитна програма „Трихелм”  – предназначена за корекция и профилактика на основните чревни паразитни заболявания. Нормализира състоянието на стомашната микрофлора и потиска патогенната микрофлора.

Базов Лимфосан и Лимфосан Е – чревен фитосорбент и антипаразитен – Фитосорбенти предназначени за очистване на организма от химически замърсители и за поддържане на биологичното равновесие на червата. 

Ахатов балсам “Сибирски прополис” – прополисът унищожава патогенната чревна флора, като при това е безопасен за полезните микроорганизми. 

Фиточай “Курилски” стомах и жлъчка и Фиточай „Себер нуур – Чисто езеро“ –  нормализират чревната микрофлора, активизира почистващите функции на черния дроб и кожата и защитните функции на имунната система.

Актив файбър – Активни фибри – Съдържа монопектин и, инулин, гуар, олигохитозан и разтворими фибри от люспите на семената на живовляк, които се свързват в храносмилателния тракт с токсините, мазнините и въглехидратите и възстановяват нормалната чревна флора.

Природен инулинов концентрат (ПИК) – кореноплода на топинамбура съдържа инулин. Инулинът е единственото вещество, което се състои 95% от фруктоза. Разпадането на фруктозата не изисква присъствието на инсулин, което позволява да се избегне “енергийния глад” на клетките и да се нормализира обмяната на веществата при хора, страдащи от такова заболяване. При това инулинът, забавя усвояването на леснодостъпните въглехидрати и мазнини, което е особено важно при хората, страдащи от захарен диабет. Той свързва и извежда от организма холестерина, тежките метали и другите токсични вещества, образуващи се или попадащи в червата. Инулинът е едно от най-ефективните средства за възстановяване на нормалната чревна микрофлора на червата.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × three =