7 от най-важните хранителни добавки за здрава и силна имунна система

 7 хранителни добавки за защита на имунната ви система

Нашето здравословно състояние и динамичността ни зависят от състоянието на имунната ни система, която е пазител и защитник на нашето тяло, защото отблъсква външните агресии и потушава вътрешните бунтове в нашия организъм.

Важно е да поддържаме имунната си защита, особено през критичните периоди на зимата, когато сме изправени пред много вирусни и бактериални заболявания (настинки, грип, заболявания на ОРЛ сферата).

Седемте хранителни добавки по-долу, приети отделно или съвместно, ще ви позволят да имате силна имунна система и следователно, да се борите ефективно срещу болести, умора и да имате голяма жизненост.

Пробиотици

 7 хранителни добавки за защита на имунната ви система
PIXABAY

Пробиотиците са микроорганизми, които имат благоприятен ефект върху чревната и вагинална флора.

Съществуват много видове полезни бактерии, които защитават имунната система. Тези бактерии ускоряват производството на много антителата на имунната система. Антителата представляват гликопротеини, произвеждани от В-лимфоцити, които са в състояние да идентифицират и елиминират бактериите, които атакуват нашия организъм.

Консумацията на пробиотици се препоръчва редовно, тъй като те не само защитават чревната и вагиналната флора, но също така улесняват храносмилането и регулират чревния транзит.

Можете например да консумирате Streptococcus thermophilus и Lactobacillus bulgaricus, които се намират в кисели млека и други млечни продукти.

Сред всички тези пробиотици с благоприятно въздействие и странни имена можем да цитираме и Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium animalis, Streptococcus salivarius thermophilus или Lactobacillus Casei Defensis, които стимулират по-специално чревните имунни клетки.

В действителност пробиотиците се намират в много млечни продукти. Въпреки това, за да се осигури добра защита на чревната флора и имунната система, препоръчително е да се консумират под формата на хранителни добавки, тъй като от киселото мляко недостатъчно голям брой от тях стигат действително до червата, където те трябва да изиграят своята роля.

Сред пробиотичните хранителни добавки се препоръчва пробиотичният комплекс ЕЛБИФИД, който притежава максимално пълен и близък до естествената флора състав от лакто- и бифидобактерии за нормализиране баланса на чревната микрофлора и храносмилането. Жизнеспособността на полезните бактерии се гарантира чрез уникалната технология на микрокапсулиране CellBiotech. Уникалните целулозни капсули, изработени по технологията DR-caps, защитават бактериите от агресивното въздействие на стомашния сок и ги доставят в червата напълно съхранени.

Пчелно млечице

 7 хранителни добавки за защита на имунната ви система
PIXABAY

Пчелното млечице е храна, която се произвежда изключително за пчелата-майка. 

Благодарение на пчелното млечице пчелата майка става много по-голяма от другите пчели и има продължителност на живота около 40 пъти по-дълга от всички други пчели. Всъщност, докато основната пчела, хранена само с мед, живее около 40 дни, пчелите-майки могат да живеят от 5 до 6 години!

Пчелното млечице се секретира от гладката жлезиста система на пчелите работнички и съдържа освен вода и много хранителни вещества: аминокиселини, витамини от група В, особено В1 и В5, и микроелементи. Неговият сладък вкус идва от наличието на захари, главно фруктоза, глюкоза, малтоза и захароза.

Пчелното млечице съдържа и ацетилхолин, невротрансмитер, който поддържа нашите когнитивни способности на високо ниво. Пчелното млечице има много полезни терапевтични свойства за човешкия организъм, най-важните от които са превенцията на физическа и интелектуалната умора, устойчивостта срещу стреса и укрепването на имунната система.

Сред хранителните добавки на базата на пчелно млечице се препоръчва ПЧЕЛИЦА – Пчелен микс от Родопите, съдържащ уникална комбинация от четирите най-ценни пчелни продукта : пчелно млечице, пчелен прашец, пчелен мед, прополис

Витамини

 7 хранителни добавки за защита на имунната ви система
PIXABAY

Много витамини играят важна роля не само в повечето физиологични механизми, осъществяващи се в нашето тяло, но също така, защото имат множество терапевтични свойства в борбата срещу стреса, умората, поддържането и укрепването на имунната система.

Основните витамини, препоръчани за запазване и засилване на имунитета, са витамините А, В, С и Е.

Витамините от група B играят важна роля за създаването на клетъчната ДНК и по-специално на антителата (вж. Параграф 1 за пробиотиците) и левкоцитите, белите кръвни клетки, участващи в защита срещу външни агресии от микроби, вируси , бактерии …

Препоръчва се прием на витамини А, С и Е в синергия, тъй като те се допълват взаимно в своето антивирусно и противовъзпалително действие върху организма, по-специално върху антиинфекциозните Т-клетки и при производството на антитела.

Предвид броя на витамините, участващи във функционирането на имунната ни защита, препоръчително е да се приемат в комбинирани формули, за да се възползвате от необходимите количества за укрепване на имунитета.

Сред витаминните комплекси, в комбинация с други защитни съставки за имунната система, особено се препоръчва витаминно-антиоксидантният комплекс на Корпорация „Сибирско здраве“ Formula 4 NVMN НОВОМИН, който потвърди действието си след многогодишни научни изследвания и клинични опити. В новата биологично активна добавка Formula 4 N.V.M.N този витаминен комплекс допълнително е усилен с органични антиоксиданти, такива като таурин и липоева киселина. Това позволява значително да се разшири спектъра на антиоксидантна защита на новия препарат.

Органични микроелементи

 7 хранителни добавки за защита на имунната ви система
PIXABAY

Микроелементите лежат в основата на много метаболитни функции, включително за запазването на имунитета. Много микроелементи допринасят за доброто здраве на имунната система, като най-главните са желязо (Fe), цинк (Zn), селен (Se) и мед (Cu).

Липсата на мед пречи на усвояването на калция и не позволява на лимфоцитите да се борят правилно с антителата и антигените, които представляват чужди вещества, атакуващи нашия организъм.

Дефицитът на желязо може да доведе до намаляване на действието на фагоцитозата (елиминиране на бактерии, атакуващи нашето тяло) и това на В- и Т-лимфоцитите, които са главни клетки на имунната система. 

Дефицитът на селен и цинк, от своя страна, има сериозни последствия върху метаболизма ни и по-специално върху правилното функциониране на нашия имунитет, върху множество ензимни процеси, служещи за поддържане на вътрешната защита на нашето тяло и на имунната реакция срещу атаки от микроби и вируси.

По същия начин, за да не усложним задачата и да усвоим необходимите количества от различни микроелементи, важни за имунната ни система, препоръчително е, както и при витамините, да консумираме минералите в комбинация.

Препоръчва се уникалният патентован от Корпорация „Сибирско здраве“ витаминно-минерален комплекс „Ритми на здравето“за попълване на дефицитите от витамини и минерали, трайно засилване на имунната система и възстановяване на нарушените биоритми. “Ритми на здравето” се състои от две взаимно допълващи се формули – сутрешна и вечерна. В съответствие с двуфазния характер на биологичните ритми на човека, сутрешната формула на “Ритми на здравето” подпомага повишаването на активността, общия тонус и работоспособността, а вечерната формула настройва организма за пълноценен отдих и възстановяване на силите.

Сибирски Женшен

 7 хранителни добавки за защита на имунната ви система
PIXABAY

Сибирския женшен е един от най-мощните и добре изучени растения от категорията на т.нар „фитоадаптогени“ – подобряващо адаптивните ни способности, тонизиращо растение, повишаващо нивото на енергията и жизнеността ни, както на физическо, така и на психическо ниво.

Женшенът носи със себе си много терапевтични свойства, особено в следните области: повишена сексуална енергия, интелектуални и когнитивни способности, поддържане на храносмилателната система, защита срещу сърдечно-съдови заболявания, при допълващо лечение на диабет и др. що се отнася до темата на тази статия, предотвратяващо умората и укрепващо имунната си система.

В последната област научните изследвания показват, че биоактивните вещества, съдържащи се в женшена, по-специално гинзенозидите, предотвратяват разпространението на ракови клетки и предотвратяват образуването на ракови метастази или тумори.

Комплектът Immunobox на корпорация „Сибирско здраве“, който осигурява комплексна защита на организма: натурални имуностимулатори, растителни антисептици и природен адаптоген – женшен.

Медицински Гъби

 7 хранителни добавки за защита на имунната ви система
PIXABAY

Многобройни научни изследвания доказват терапевтичните свойства на множество видове гъби. Те са известни по-специално със своето действие срещу умората, върху нервната система и за укрепване на имунната система.

Въпреки че са съставени главно от вода, гъбите съдържат много витамини, минерали и хранителни вещества. Те също са съставени от много полезни за имунната система вещества като витамини от група В и минерали като мед и селен. Най-препоръчителните гъби за имунната система са предимно азиатски, включително майтаке, шийтаке, кордицепс и др.

Кордицепсът е гъба, използвана в китайската медицина за над три хиляди години за нейното тонизиращо действие. 

Шийтаке е друга китайска гъба, която увеличава продължителността на живота, има антикарциногенно действие и засилва имунната система. Действието й се обяснява по-специално с наличието на полизахаридът, лентинан, който има способността да стимулира имунната система.

Майтаке  е японска гъба, използвана в японската и китайската медицина в продължение на стотици години, особено заради нейното действие върху регулирането на кръвното налягане, холестеролът, но най-вече заради нейните имуностимулиращи свойства.

Ние препоръчваме и микс от медицински гъби майтаке, шийтаке, рейши, който позволява синергия между съставките.

Хранителни добавки: ехинацея

 7 хранителни добавки за защита на имунната ви система
PIXABAY

Ехинацеята е лечебно растение, мощен имуностимулатор, произхождащо от Северна Америка и използвано още от индианските племена. Тя притежава много терапевтични свойства като например противовъзпалително, антибиотично, анти-грипно.

Във фармакопеята се използват главно коренът и цялото растение. Основните активни вещества на ехинацеята са алкиламиди, алкалоиди, мастни киселини и фенолни съединения. Всичките й свойства я правят основен природен лек в студени периоди, особено през зимата и началото на пролетта, период с повишен риск от заболявания като грип, настинки и заболявания на дихателните пътища.

Като хранителна добавка, ехинацеята се използва под формата на тинктури, които се приемат под формата на дози, по две на ден. Можете също така да направите лечебни курсове от ехинацея под формата на инфузии, отвари, стандартизирани екстракти.

Единствените противопоказания се отнасят за хора, алергични към растения от семейство ехинацея или засегнати от автоимунни или прогресиращи заболявания. Сред хранителните добавки на базата на ехинацея се препоръчва разработената в периода на върлуващия по света COVID-19 – 3D Protection BOX, комплексна програма за защита, влияеща едновременно върху всички звена на имунитета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + sixteen =